Gastronomi ve Mutfak Sanatları | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | ITA301 | ||||||||
Ders İsmi: | İtalyanca I | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | |||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | |||||||||
Dersin Koordinatörü: | Ar.Gör. Sezer Volkan Öztürk | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Avrupa Dil Birliği çerçevesinde, A1 seviyesinin ilk adımını oluşturan bu derste amaçlanan, öğrenciye günlük hayatta gerekli olabilecek durumlarda kendini ifade edebilme (yazılı / sözlü) ve anlama (yazılı / sözlü) beceresi kazandırılmasıdır. |
Dersin İçeriği: | Öğrencilerin selamlaşma ve tanışma konularında beceri kazanmasını sağlamak. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | İtalyanca 301 programının öğrencilere tanıtılması. | |
2) | Ünite başında verilen resimleri incelerek İtalya hakkında genel bilgi edinilmesi ve tartışılması. İtalyan alfabesinin öğrenilmesi. Telaffuz çalışması ve bunlarla ilgili çeşitli alıştırmaların yapılması | |
3) | Eril ve dişil kelimelerin tekil ve çoğul halleri. İsim sıfat uyumları. Milliyet sıfatlarını öğretilmesi ve bu sıfatları kullanarak nereli olduğunu sorulması ve söylenmesi ve konu ile ilgili çeşitli alıştırmaların yapılması. Essere (olmak) fiili. | |
4) | Alfabe ve telaffuz çalışmasının yeniden ele alınması ve ilgili görsel alıştırmaların yapılması. Tekil ve çoğul isimlerin aldığı belirli artikeller. | |
5) | Alfabe ve telaffuz çalışmasının yeniden ele alınması ve ilgili görsel alıştırmaların yapılması. Tekil ve çoğul isimlerin aldığı belirli artikeller. | |
6) | Avere (sahip olmak) fiili. 1den 30a kadar sayıların çalışılması. Yaş sormak ve söylemek. Chiamarsi (adlandırılmak) fiili. İsim sormak ve söylemek. Kısa tanışma diyalogları oluşturmak. | |
7) | Genel Tekrar - ARA SINAV | |
8) | Alfabe ve telaffuz çalışması ve ilgili alıştırmaların yapılması. | |
9) | Ünite başında yer alan dinleme çalışmasının yapılması. are ere ire bitimli düzenli fiillerinin çalışılması ve ilgili alıştırmalrın yapılması. | |
10) | Belirtisiz artikellerin öğrenilmesi; cümle içinde kullanılması. Günlük veya önemli bir günün yazılması. | |
11) | Belirtisiz artikellerin öğrenilmesi; cümle içinde kullanılması. Günlük veya önemli bir günün yazılması. | |
12) | Gayri resmi dialogun resmi biçimde yeniden yazılması (informale formale). Kişi tasvirinde kullanılan belli başlı sıfatların öğrenilmesi ve ilgili kelime bilgisinin verilmesi. Kendini fiziksel olarak anlatan yazı çalışmasının yapılması. Bir başkasını tanıtan; fiziksel özelliklerini anlatan bir kompozisyonun yazılması | |
13) | Final sınavı öncesi genel tekrar | |
14) | FİNAL SINAVI |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: | NUOVO PROGETTO ITALIANO 1a, Edilingua; Nuovo Progetto Italiano CDROM; Nuovo Progetto Italiano VIDEO; power point sunumlar Verbissimo, Alma Edizioni 2003; İtalyan grameri, Alma Edizioni 2004; Collins İngilizceİtalyanca / İtalyancaİngilizce Sözlük; Zanichelli, 2003. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||||||||
1) Gastronomi bilimi içerisinde yer alan kavramları, akımları ve bilgileri tanımlar. | ||||||||||||||||||||
2) Yiyecek ve içecekleri tarih, ekonomi, güzel sanatlar, turizm, işletme ve mühendislik bilimleri ile geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında ilişkilendirerek değerlendirir | ||||||||||||||||||||
3) Yiyecek ve içecek kültürünün sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları ile gelişimini inceler. | ||||||||||||||||||||
4) Temel beslenme ilkelerini alanında uygulayarak sağlıklı ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıklı menü planlama, özel durumlara göre beslenme şekillerini tanımlar. | ||||||||||||||||||||
5) Gıdaların kimyasal yapılarını tanımlayarak gıda maddelerinde bulunabilecek kimyasal tehditleri belirler ve duruma uygun gıda muhafaza tekniklerini uygular. | ||||||||||||||||||||
6) Hijyen ve sanitasyon ile gıda güvenliği kavramlarını tanımlayarak temel gıda mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı tehlikeler ve hastalıkları açıklar. | ||||||||||||||||||||
7) Mutfakta ve yiyecek içecek işletmelerinde ortaya çıkabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını tanımlar, riskli ve tehlikeli durumlar karşısında temel ilk yardım ilkelerini uygular. | ||||||||||||||||||||
8) Gastronomi turizminin dünyadaki ekonomik değerini, yönetimini ve pazarlamasını inceleyerek tanımlar ve bölgesel kalkınma için proje geliştirir. | ||||||||||||||||||||
9) Yiyecek içecek sektörünün güncel durumuna bağlı olarak restoran işletmeleri için marka oluşturma, menü planlama, finansal yönetim süreçlerini yönetir. | ||||||||||||||||||||
10) Ulusal ve uluslararası mutfak kültürlerinin kavramlarını, tekniklerini tanımlayarak uygular ve geliştirir. | ||||||||||||||||||||
11) Dünyadaki çeşitli kültürlere ait ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlar ve sunar. | ||||||||||||||||||||
12) Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatlarını, yönetmeliklerini ve tebliğleri açıklayarak çalışma alanında uygular. | ||||||||||||||||||||
13) Üretim ve sunum arasındaki tüm süreçleri bilerek gıda üretim sistemlerini denetler, olası bir sorunu tanımlayıp çözer. | ||||||||||||||||||||
14) Çay ve kahvenin tarihsel süreci ve farklı bölgelerdeki çeşitlerini açıklayarak çeşitli demleme/yapım tekniklerini uygular. | ||||||||||||||||||||
15) Satın alma ve stok yönetimi temel kavramlarını açıklayarak temel satın alma süreçlerini, tedarikçi seçimlerini ve prosedürlerini, stok çeşitlerini, stok değerleme yöntemlerini çalışma alanında uygular. | ||||||||||||||||||||
16) Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini, kültürünü ve üretim aşamalarını tanımlar. | ||||||||||||||||||||
17) Menü planlama ilkeleri doğrultusunda yiyecek-içecek maliyet analizi ve kontrolü, fiyatlandırması yaparak yeni menü geliştirir. | ||||||||||||||||||||
18) Mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır. | ||||||||||||||||||||
19) Gastronomi alanında hâkim olan terminolojiyi kullanarak mesleği ile ilgili kaynakları okuyup anlar. | ||||||||||||||||||||
20) Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır, korur. | ||||||||||||||||||||
21) Gastronominin sürdürülebilmesi için bilimsel çalışmalar yapar. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gastronomi bilimi içerisinde yer alan kavramları, akımları ve bilgileri tanımlar. | 1 |
2) | Yiyecek ve içecekleri tarih, ekonomi, güzel sanatlar, turizm, işletme ve mühendislik bilimleri ile geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında ilişkilendirerek değerlendirir | 1 |
3) | Yiyecek ve içecek kültürünün sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları ile gelişimini inceler. | 1 |
4) | Temel beslenme ilkelerini alanında uygulayarak sağlıklı ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıklı menü planlama, özel durumlara göre beslenme şekillerini tanımlar. | 1 |
5) | Gıdaların kimyasal yapılarını tanımlayarak gıda maddelerinde bulunabilecek kimyasal tehditleri belirler ve duruma uygun gıda muhafaza tekniklerini uygular. | 1 |
6) | Hijyen ve sanitasyon ile gıda güvenliği kavramlarını tanımlayarak temel gıda mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı tehlikeler ve hastalıkları açıklar. | 1 |
7) | Mutfakta ve yiyecek içecek işletmelerinde ortaya çıkabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını tanımlar, riskli ve tehlikeli durumlar karşısında temel ilk yardım ilkelerini uygular. | 1 |
8) | Gastronomi turizminin dünyadaki ekonomik değerini, yönetimini ve pazarlamasını inceleyerek tanımlar ve bölgesel kalkınma için proje geliştirir. | 1 |
9) | Yiyecek içecek sektörünün güncel durumuna bağlı olarak restoran işletmeleri için marka oluşturma, menü planlama, finansal yönetim süreçlerini yönetir. | 1 |
10) | Ulusal ve uluslararası mutfak kültürlerinin kavramlarını, tekniklerini tanımlayarak uygular ve geliştirir. | 1 |
11) | Dünyadaki çeşitli kültürlere ait ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlar ve sunar. | 1 |
12) | Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatlarını, yönetmeliklerini ve tebliğleri açıklayarak çalışma alanında uygular. | 1 |
13) | Üretim ve sunum arasındaki tüm süreçleri bilerek gıda üretim sistemlerini denetler, olası bir sorunu tanımlayıp çözer. | 1 |
14) | Çay ve kahvenin tarihsel süreci ve farklı bölgelerdeki çeşitlerini açıklayarak çeşitli demleme/yapım tekniklerini uygular. | 1 |
15) | Satın alma ve stok yönetimi temel kavramlarını açıklayarak temel satın alma süreçlerini, tedarikçi seçimlerini ve prosedürlerini, stok çeşitlerini, stok değerleme yöntemlerini çalışma alanında uygular. | 1 |
16) | Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini, kültürünü ve üretim aşamalarını tanımlar. | 1 |
17) | Menü planlama ilkeleri doğrultusunda yiyecek-içecek maliyet analizi ve kontrolü, fiyatlandırması yaparak yeni menü geliştirir. | 1 |
18) | Mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır. | 1 |
19) | Gastronomi alanında hâkim olan terminolojiyi kullanarak mesleği ile ilgili kaynakları okuyup anlar. | 1 |
20) | Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır, korur. | 1 |
21) | Gastronominin sürdürülebilmesi için bilimsel çalışmalar yapar. | 1 |
Anlatım | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Uygulama | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 5 | 3 | 15 |
Sunum / Seminer | 4 | 3 | 12 |
Proje | 2 | 2 | 4 |
Ödevler | 4 | 2 | 8 |
Küçük Sınavlar | 7 | 3 | 21 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 118 |