Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
ITL 301 programının öğrencilere tanıtılması ve ders gereksinimleri. "Müsait-müsait değil" ifadeleri ve sahiplik ifadeleri, adres açıklamaları, müzelerin açılış ve kapanış saatleri, uçak kalkış ve gelişlerini kullanarak şehrin özelliklerini ve ilgi çekici yerlerini anlatmak. |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
|
2) |
"Müsait-müsait değil" ifadeleri ve sahiplik ifadeleri, adres açıklamaları, müzelerin açılış ve kapanış saatleri, uçak kalkış ve gelişlerini kullanarak şehrin özelliklerini ve ilgi çekici yerlerini anlatmak. |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
|
3) |
"Müsait-müsait değil" ifadeleri ve sahiplik ifadeleri, adres açıklamaları, müzelerin açılış ve kapanış saatleri, uçak kalkış ve gelişlerini kullanarak şehrin özelliklerini ve ilgi çekici yerlerini anlatmak. |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı,
Çalışma kağıdı
|
4) |
Konular: Çalışma alışkanlıkları, tipik bir gün ve çalışma saatleri, özel günlerde kullanılan selamlaşma ve iyi dilekler, İtalya tatilleri |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı,
Çalışma kağıdı
|
5) |
Konular: Çalışma alışkanlıkları, tipik bir gün ve çalışma saatleri, özel günlerde kullanılan selamlaşma ve iyi dilekler, İtalya tatilleri |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı,
Çalışma kağıdı
|
6) |
Konular: Çalışma alışkanlıkları, tipik bir gün ve çalışma saatleri, özel günlerde kullanılan selamlaşma ve iyi dilekler, İtalya tatilleri |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı,
Çalışma kağıdı
|
7) |
Genel Tekrar - ARA SINAV |
|
8) |
Konular: Geçmiş olaylar, tatil planları, hava tahmini. |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı,
Çalışma kağıdı
|
9) |
Konular: Geçmiş olaylar, tatil planları, hava tahmini. |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı,
Çalışma kağıdı
|
10) |
Konular: Geçmiş olaylar, tatil planları, hava tahmini. |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı,
Çalışma kağıdı
|
11) |
Konular: Yeme alışkanlıkları, alışveriş listesi, İtalyan ve Türk mutfağı ve yemek tarifleri, tercih edilen yemeğin tarifi, şarküteri alışverişi, ihtiyaç duyulan yiyecek miktarlarının, mevsimlerin belirlenmesi |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı,
Çalışma kağıdı
|
12) |
Konular: Yeme alışkanlıkları, alışveriş listesi, İtalyan ve Türk mutfağı ve yemek tarifleri, tercih edilen yemeğin tarifi, şarküteri alışverişi, ihtiyaç duyulan yiyecek miktarlarının, mevsimlerin belirlenmesi |
Ders kitabı, Alıştırma kitabı,
Çalışma kağıdı
|
13) |
Final sınavı öncesi genel tekrar |
|
14) |
Final Sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi bilimi içerisinde yer alan kavramları, akımları ve bilgileri tanımlar. |
1 |
2) |
Yiyecek ve içecekleri tarih, ekonomi, güzel sanatlar, turizm, işletme ve mühendislik bilimleri ile geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında ilişkilendirerek değerlendirir |
1 |
3) |
Yiyecek ve içecek kültürünün sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları ile gelişimini inceler. |
1 |
4) |
Temel beslenme ilkelerini alanında uygulayarak sağlıklı ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıklı menü planlama, özel durumlara göre beslenme şekillerini tanımlar. |
1 |
5) |
Gıdaların kimyasal yapılarını tanımlayarak gıda maddelerinde bulunabilecek kimyasal tehditleri belirler ve duruma uygun gıda muhafaza tekniklerini uygular. |
1 |
6) |
Hijyen ve sanitasyon ile gıda güvenliği kavramlarını tanımlayarak temel gıda mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı tehlikeler ve hastalıkları açıklar. |
1 |
7) |
Mutfakta ve yiyecek içecek işletmelerinde ortaya çıkabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını tanımlar, riskli ve tehlikeli durumlar karşısında temel ilk yardım ilkelerini uygular. |
1 |
8) |
Gastronomi turizminin dünyadaki ekonomik değerini, yönetimini ve pazarlamasını inceleyerek tanımlar ve bölgesel kalkınma için proje geliştirir. |
1 |
9) |
Yiyecek içecek sektörünün güncel durumuna bağlı olarak restoran işletmeleri için marka oluşturma, menü planlama, finansal yönetim süreçlerini yönetir. |
1 |
10) |
Ulusal ve uluslararası mutfak kültürlerinin kavramlarını, tekniklerini tanımlayarak uygular ve geliştirir. |
1 |
11) |
Dünyadaki çeşitli kültürlere ait ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlar ve sunar. |
1 |
12) |
Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatlarını, yönetmeliklerini ve tebliğleri açıklayarak çalışma alanında uygular. |
1 |
13) |
Üretim ve sunum arasındaki tüm süreçleri bilerek gıda üretim sistemlerini denetler, olası bir sorunu tanımlayıp çözer. |
1 |
14) |
Çay ve kahvenin tarihsel süreci ve farklı bölgelerdeki çeşitlerini açıklayarak çeşitli demleme/yapım tekniklerini uygular. |
1 |
15) |
Satın alma ve stok yönetimi temel kavramlarını açıklayarak temel satın alma süreçlerini, tedarikçi seçimlerini ve prosedürlerini, stok çeşitlerini, stok değerleme yöntemlerini çalışma alanında uygular. |
1 |
16) |
Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini, kültürünü ve üretim aşamalarını tanımlar. |
1 |
17) |
Menü planlama ilkeleri doğrultusunda yiyecek-içecek maliyet analizi ve kontrolü, fiyatlandırması yaparak yeni menü geliştirir. |
1 |
18) |
Mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır. |
1 |
19) |
Gastronomi alanında hâkim olan terminolojiyi kullanarak mesleği ile ilgili kaynakları okuyup anlar. |
1 |
20) |
Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır, korur. |
1 |
21) |
Gastronominin sürdürülebilmesi için bilimsel çalışmalar yapar. |
1 |