Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASC109 | ||||||||
Ders İsmi: | Pastacılık Uygulamalarına Giriş | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. Dilek Coşan | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
|
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders öğrencilere tarifi düzgün bir şekilde takip etmelerini, karıştırmayı, kurabiye, tart, pasta, muffin yapımı ile ilgili donanım kazandırmayı amaçlar |
Dersin İçeriği: | Bu ders genel olarak öğrenciyi profesyonel anlamda bir pastanedeki ekipmanların kullanımına hazırlar. Ayrıca hijyen ve güvenlik olgularını da ele alır. Bu ders öğrencilere tarifi düzgün bir şekilde takip etmelerini, karıştırmayı, kurabiye, tart, pasta, muffin yapımı ile ilgili donanım kazandırır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Müfredat hakkında genel bilgilendirme pastacılık ekipmanları kullanımı ve iş güvenliği | DERS NOTLARI |
2) | Pastacılık Terminolojisi, Malzeme Bilgisi ve kullanımları | DERS NOTLARI |
3) | Kurabiye Yapım Teknikleri | DERS NOTLARI |
4) | Kurabiye Yapım Teknikleri | DERS NOTLARI |
5) | Tart Hamurları ve Tart çeşitleri | DERS NOTLARI |
6) | Kiş Hamuru | DERS NOTLARI |
7) | Pandispanya | DERS NOTLARI |
8) | Ara Sınav | DERS NOTLARI |
9) | Bisküvi ve Kek çeşitleri | DERS NOTLARI |
10) | Ganaj Krema ve Mousse Çeşitleri | DERS NOTLARI |
11) | Custard Tatlılar ve Custard Çeşitleri | DERS NOTLARI |
12) | Pate Choux | DERS NOTLARI |
13) | Lamine Yaprak Hamurlara Giriş | DERS NOTLARI |
14) | Croissant Hamuru | DERS NOTLARI |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders notları (Her dersin sonrasında ders notları öğrencilerle paylaşılacaktır.) / Lecture notes (Lecture notes will be shared with students after each lesson.) |
Diğer Kaynaklar: | Ders notları / Lecture notes |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||
1) Sorumluluklarına duyarlı, alanında profesyonel ve mesleğini etik kurallara uyun gerçekleştirir. | ||||||
2) Mesleğin temel esaslarını teknoloji ile birleştirerek, özel ihtisas gerektiren cihazları mutfaklarda etkili uygulama becerisi kazanır. | ||||||
3) Etik değerleri bilirgerektiğinde etik ilkeleri gözeterek çözüm önerileri oluşturur ve uygular. | ||||||
4) Aşçılığın temel kavramlarını anlar ve mutfak uygulama becerisi kazanır. | ||||||
5) Temel bilgileri mesleki terminolojiyi kullanarak analiz eder. | ||||||
6) Aşçılıkta spesifik konular hakkında donanım kazanır. | ||||||
7) Meslek hayatında gerektiğinde ilgili kişi ve /veya kurumları bilgilendirebilme, düşüncelerini ve çözüm önerilerini yazılı, sözlü olarak aktarabilme yeteneği sunar |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Sorumluluklarına duyarlı, alanında profesyonel ve mesleğini etik kurallara uyun gerçekleştirir. | 5 |
2) | Mesleğin temel esaslarını teknoloji ile birleştirerek, özel ihtisas gerektiren cihazları mutfaklarda etkili uygulama becerisi kazanır. | 3 |
3) | Etik değerleri bilirgerektiğinde etik ilkeleri gözeterek çözüm önerileri oluşturur ve uygular. | 2 |
4) | Aşçılığın temel kavramlarını anlar ve mutfak uygulama becerisi kazanır. | 5 |
5) | Temel bilgileri mesleki terminolojiyi kullanarak analiz eder. | 3 |
6) | Aşçılıkta spesifik konular hakkında donanım kazanır. | 2 |
7) | Meslek hayatında gerektiğinde ilgili kişi ve /veya kurumları bilgilendirebilme, düşüncelerini ve çözüm önerilerini yazılı, sözlü olarak aktarabilme yeteneği sunar | 1 |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Laboratuvar | |
Teknik gezi | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) | |
Staj/Yerinde Uygulama |
Uygulama | |
Gözlem | |
Bireysel Proje | |
Grup Projesi | |
Sunum | |
Staj/ Yerinde Uygulama Değerlendirmesi | |
Yarışma |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 86 |