Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Dersin tanıtımı, dersin işleyiş, kavram ve konularının açıklanması. |
|
2) |
Kariyer kavramı, kariyer planlamasının aşamaları |
|
3) |
Bireysel kariyer gelişimi, kariyer stratejisinin oluşturulması |
|
4) |
Sözlü ve sözsüz iletişim, beden dili |
|
5) |
Sözlü ve sözsüz iletişim, beden dili |
|
6) |
İş görüşmesine hazırlık ve görüşme aşamaları |
|
7) |
Görüşmelerde karşılaşabilecek durumlar; soru tipleri |
|
8) |
Özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri, CV formatı ve örnekleri, CV hazırlamada dikkat edilecek noktalar |
|
9) |
Kapak yazıları, tanıtım mektupları, iş görüşmesi, amaçları, yöntem ve türleri |
|
10) |
Performans ve zaman yönetiminin temel kavramları |
|
11) |
İlişki yönetimi, mobbing |
|
12) |
Ulusal ve uluslararası değişim programları
|
|
13) |
Europass özgeçmiş ve şirketlerin web sayfalarındaki iş başvuru formlarının nasıl doldurulacağını öğrenmek. |
|
14) |
Kariyer yönetiminde deneyimler, başarı ve başarısızlık hikâyeleri |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
|
Diğer Kaynaklar: |
• Bozdoğan, D. (2021). Kariyer Planlama. Tokat. ISBN: 978-975-7328-79-7
• Serpil Aytac, (2006) Kariyer Planlaması, Yönetimi, Geliştirilmesi ve Sorunları, Ezgi yayınevi, Bursa.
• Dave Ellis, Doug Toft, Ed Stupka ,Dave Ellis Doug Toft , Ed Stupka, Stan Lankowitz (2003), Career planning, Third Edition, Amazon.com.
• Kuzgun, Y. (2003). Meslek Rehberliği ve Danışmanlığına Giriş. Ankara: Nobel.
• Erdoğmuş, N. (2003). Kariyer Geliştirme. Ankara, Nobel.
• Kuzgun, Y. (2003). Meslek Danışmanlığı Kuramlar Uygulamalar. Ankara: Nobel.
• Noe, Raymond A. (2009); İnsan Kaynaklarının Eğitimi ve Geliştirilmesi, (Çev. Canan Çetin), Beta Basım Yayım, İstanbul.
• Çalık, Temel ve Figen Ereş (2006); Kariyer Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
• Azize TUNÇ, Kariyer Yönetimi, Planlaması ve Geliştirme, Gazi Kitabevi, Ankara, 2001.
• Esra SEVİNÇ, Kariyer Planlama Yönetimi, Etap Yayınevi, İstanbul, 2010.
• M. Şerif ŞİMŞEK-Adnan AKATAY-Ayten AKATAY, Kariyer Yönetimi İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Gazi Kitabevi, Ankara, 2007.
• İzgören, Ahmet Şerif (2019). Dikkat Vücudunuz Konuşuyor, Ankara: Elma Yayınevi (87. basım).
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi bilimi içerisinde yer alan kavramları, akımları ve bilgileri tanımlar. |
1 |
2) |
Yiyecek ve içecekleri tarih, ekonomi, güzel sanatlar, turizm, işletme ve mühendislik bilimleri ile geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında ilişkilendirerek değerlendirir |
1 |
3) |
Yiyecek ve içecek kültürünün sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları ile gelişimini inceler. |
1 |
4) |
Temel beslenme ilkelerini alanında uygulayarak sağlıklı ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıklı menü planlama, özel durumlara göre beslenme şekillerini tanımlar. |
1 |
5) |
Gıdaların kimyasal yapılarını tanımlayarak gıda maddelerinde bulunabilecek kimyasal tehditleri belirler ve duruma uygun gıda muhafaza tekniklerini uygular. |
1 |
6) |
Hijyen ve sanitasyon ile gıda güvenliği kavramlarını tanımlayarak temel gıda mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı tehlikeler ve hastalıkları açıklar. |
1 |
7) |
Mutfakta ve yiyecek içecek işletmelerinde ortaya çıkabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını tanımlar, riskli ve tehlikeli durumlar karşısında temel ilk yardım ilkelerini uygular. |
1 |
8) |
Gastronomi turizminin dünyadaki ekonomik değerini, yönetimini ve pazarlamasını inceleyerek tanımlar ve bölgesel kalkınma için proje geliştirir. |
1 |
9) |
Yiyecek içecek sektörünün güncel durumuna bağlı olarak restoran işletmeleri için marka oluşturma, menü planlama, finansal yönetim süreçlerini yönetir. |
1 |
10) |
Ulusal ve uluslararası mutfak kültürlerinin kavramlarını, tekniklerini tanımlayarak uygular ve geliştirir. |
1 |
11) |
Dünyadaki çeşitli kültürlere ait ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlar ve sunar. |
1 |
12) |
Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatlarını, yönetmeliklerini ve tebliğleri açıklayarak çalışma alanında uygular. |
1 |
13) |
Üretim ve sunum arasındaki tüm süreçleri bilerek gıda üretim sistemlerini denetler, olası bir sorunu tanımlayıp çözer. |
1 |
14) |
Çay ve kahvenin tarihsel süreci ve farklı bölgelerdeki çeşitlerini açıklayarak çeşitli demleme/yapım tekniklerini uygular. |
1 |
15) |
Satın alma ve stok yönetimi temel kavramlarını açıklayarak temel satın alma süreçlerini, tedarikçi seçimlerini ve prosedürlerini, stok çeşitlerini, stok değerleme yöntemlerini çalışma alanında uygular. |
1 |
16) |
Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini, kültürünü ve üretim aşamalarını tanımlar. |
1 |
17) |
Menü planlama ilkeleri doğrultusunda yiyecek-içecek maliyet analizi ve kontrolü, fiyatlandırması yaparak yeni menü geliştirir. |
1 |
18) |
Mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır. |
1 |
19) |
Gastronomi alanında hâkim olan terminolojiyi kullanarak mesleği ile ilgili kaynakları okuyup anlar. |
1 |
20) |
Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır, korur. |
1 |
21) |
Gastronominin sürdürülebilmesi için bilimsel çalışmalar yapar. |
1 |