ITA302 İtalyanca IIİstanbul Galata ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak SanatlarıÖğrenciler İçin Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ITA302
Ders İsmi: İtalyanca II
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 4
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. Elif Nur KARAMUK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Avrupa Dil Birliği çerçevesinde, A1 seviyesinin ilk adımını oluşturan bu derste amaçlanan, öğrenciye günlük hayatta gerekli olabilecek durumlarda kendini ifade edebilme (yazılı / sözlü) ve anlama (yazılı / sözlü) beceresi kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği: İlgili ders, öğrencileri bir yer/şehir veya nesne tanımlama, şarküteri alışverişi, adres açıklamaları, çalışma saatleri, hava durumu, tatil etkinlikleri, kendileriyle ilgili geçmişteki olaylar, ihtiyaç duydukları ürünler ve onlar için tipik bir gün gibi konular hakkında bilgi edindirir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Dinleme : Gün içerisinde yapılan eylemlerin, boş zamanda yapılan aktivitelerin belirtildiği; adres ve ev bilgilerinin yer aldığı konuşmaları, ayrıca basit, kısa reklam ve videoları anlayabilecektir.
2) Okuma : Bir yerin açılış - kapanış saatlerini; iletişim ve ulaşım araçları ile ilgili basit metinleri; bildik konular ile ilgili mektup, mail ve kartpostalları okuyabilecektir.
3) Yazma : Boş zaman aktivitelerini; yaşadığı yeri; gün içerisindeki yaptığı eylemlerini mektup, mail yada kartpostal formatında yazabilecektir. İsim ve adres gibi kişisel bilgi içeren formları doldurabilecektir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Karşılıklı konuşma : Basit kalıplarla bir davet oluşturacak ve yapılan davete olumlu veya olumsuz cevap verebilecek; birgün içerisinde yapmış olduğu faaliyetleri ifade edebilecek; bir teşekküre cevap verebilecektir.
2) Sözlü anlatım : Yaşadığı yeri betimlemek; boş zamanlarını nasıl geçirdiğini anlatmak; saat ve adresini sormak ve söylemek; çalışma saatlerini ifade etmek; bir konu hakkında kararsızlığını belirtmek; kullandığı ulaşım veya iletişim araçları hakkında bilgi vermek; nesnelerin yerlerini göstermek için basit kalıp ve tümceleri kullanabilecektir
Öğrenme Yetkinliği
1) Dili kullanma ile ilgili özgüven elde eder ve kendini ifade edebilir, iletişim kurabilir.
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) ITL 301 programının öğrencilere tanıtılması ve ders gereksinimleri. "Müsait-müsait değil" ifadeleri ve sahiplik ifadeleri, adres açıklamaları, müzelerin açılış ve kapanış saatleri, uçak kalkış ve gelişlerini kullanarak şehrin özelliklerini ve ilgi çekici yerlerini anlatmak. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
2) "Müsait-müsait değil" ifadeleri ve sahiplik ifadeleri, adres açıklamaları, müzelerin açılış ve kapanış saatleri, uçak kalkış ve gelişlerini kullanarak şehrin özelliklerini ve ilgi çekici yerlerini anlatmak. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
3) "Müsait-müsait değil" ifadeleri ve sahiplik ifadeleri, adres açıklamaları, müzelerin açılış ve kapanış saatleri, uçak kalkış ve gelişlerini kullanarak şehrin özelliklerini ve ilgi çekici yerlerini anlatmak. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
4) Konular: Çalışma alışkanlıkları, tipik bir gün ve çalışma saatleri, özel günlerde kullanılan selamlaşma ve iyi dilekler, İtalya tatilleri Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
5) Konular: Çalışma alışkanlıkları, tipik bir gün ve çalışma saatleri, özel günlerde kullanılan selamlaşma ve iyi dilekler, İtalya tatilleri Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
6) Konular: Çalışma alışkanlıkları, tipik bir gün ve çalışma saatleri, özel günlerde kullanılan selamlaşma ve iyi dilekler, İtalya tatilleri Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
7) Genel Tekrar - ARA SINAV
8) Konular: Geçmiş olaylar, tatil planları, hava tahmini. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
9) Konular: Geçmiş olaylar, tatil planları, hava tahmini. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
10) Konular: Geçmiş olaylar, tatil planları, hava tahmini. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
11) Konular: Yeme alışkanlıkları, alışveriş listesi, İtalyan ve Türk mutfağı ve yemek tarifleri, tercih edilen yemeğin tarifi, şarküteri alışverişi, ihtiyaç duyulan yiyecek miktarlarının, mevsimlerin belirlenmesi Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
12) Konular: Yeme alışkanlıkları, alışveriş listesi, İtalyan ve Türk mutfağı ve yemek tarifleri, tercih edilen yemeğin tarifi, şarküteri alışverişi, ihtiyaç duyulan yiyecek miktarlarının, mevsimlerin belirlenmesi Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
13) Final sınavı öncesi genel tekrar
14) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Luciana Ziglio, Giovanna Rizzo NUOVO ESPRESSO I, Alma Edizione

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

5

3

4

6

Program Kazanımları
1) Gastronomi bilimi içerisinde yer alan kavramları, akımları ve bilgileri tanımlar.
2) Yiyecek ve içecekleri tarih, ekonomi, güzel sanatlar, turizm, işletme ve mühendislik bilimleri ile geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında ilişkilendirerek değerlendirir
3) Yiyecek ve içecek kültürünün sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları ile gelişimini inceler.
4) Temel beslenme ilkelerini alanında uygulayarak sağlıklı ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıklı menü planlama, özel durumlara göre beslenme şekillerini tanımlar.
5) Gıdaların kimyasal yapılarını tanımlayarak gıda maddelerinde bulunabilecek kimyasal tehditleri belirler ve duruma uygun gıda muhafaza tekniklerini uygular.
6) Hijyen ve sanitasyon ile gıda güvenliği kavramlarını tanımlayarak temel gıda mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı tehlikeler ve hastalıkları açıklar.
7) Mutfakta ve yiyecek içecek işletmelerinde ortaya çıkabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını tanımlar, riskli ve tehlikeli durumlar karşısında temel ilk yardım ilkelerini uygular.
8) Gastronomi turizminin dünyadaki ekonomik değerini, yönetimini ve pazarlamasını inceleyerek tanımlar ve bölgesel kalkınma için proje geliştirir.
9) Yiyecek içecek sektörünün güncel durumuna bağlı olarak restoran işletmeleri için marka oluşturma, menü planlama, finansal yönetim süreçlerini yönetir.
10) Ulusal ve uluslararası mutfak kültürlerinin kavramlarını, tekniklerini tanımlayarak uygular ve geliştirir.
11) Dünyadaki çeşitli kültürlere ait ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlar ve sunar.
12) Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatlarını, yönetmeliklerini ve tebliğleri açıklayarak çalışma alanında uygular.
13) Üretim ve sunum arasındaki tüm süreçleri bilerek gıda üretim sistemlerini denetler, olası bir sorunu tanımlayıp çözer.
14) Çay ve kahvenin tarihsel süreci ve farklı bölgelerdeki çeşitlerini açıklayarak çeşitli demleme/yapım tekniklerini uygular.
15) Satın alma ve stok yönetimi temel kavramlarını açıklayarak temel satın alma süreçlerini, tedarikçi seçimlerini ve prosedürlerini, stok çeşitlerini, stok değerleme yöntemlerini çalışma alanında uygular.
16) Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini, kültürünü ve üretim aşamalarını tanımlar.
17) Menü planlama ilkeleri doğrultusunda yiyecek-içecek maliyet analizi ve kontrolü, fiyatlandırması yaparak yeni menü geliştirir.
18) Mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır.
19) Gastronomi alanında hâkim olan terminolojiyi kullanarak mesleği ile ilgili kaynakları okuyup anlar.
20) Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır, korur.
21) Gastronominin sürdürülebilmesi için bilimsel çalışmalar yapar.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi bilimi içerisinde yer alan kavramları, akımları ve bilgileri tanımlar. 1
2) Yiyecek ve içecekleri tarih, ekonomi, güzel sanatlar, turizm, işletme ve mühendislik bilimleri ile geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında ilişkilendirerek değerlendirir 1
3) Yiyecek ve içecek kültürünün sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları ile gelişimini inceler. 1
4) Temel beslenme ilkelerini alanında uygulayarak sağlıklı ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıklı menü planlama, özel durumlara göre beslenme şekillerini tanımlar. 1
5) Gıdaların kimyasal yapılarını tanımlayarak gıda maddelerinde bulunabilecek kimyasal tehditleri belirler ve duruma uygun gıda muhafaza tekniklerini uygular. 1
6) Hijyen ve sanitasyon ile gıda güvenliği kavramlarını tanımlayarak temel gıda mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı tehlikeler ve hastalıkları açıklar. 1
7) Mutfakta ve yiyecek içecek işletmelerinde ortaya çıkabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını tanımlar, riskli ve tehlikeli durumlar karşısında temel ilk yardım ilkelerini uygular. 1
8) Gastronomi turizminin dünyadaki ekonomik değerini, yönetimini ve pazarlamasını inceleyerek tanımlar ve bölgesel kalkınma için proje geliştirir. 1
9) Yiyecek içecek sektörünün güncel durumuna bağlı olarak restoran işletmeleri için marka oluşturma, menü planlama, finansal yönetim süreçlerini yönetir. 1
10) Ulusal ve uluslararası mutfak kültürlerinin kavramlarını, tekniklerini tanımlayarak uygular ve geliştirir. 1
11) Dünyadaki çeşitli kültürlere ait ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlar ve sunar. 1
12) Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatlarını, yönetmeliklerini ve tebliğleri açıklayarak çalışma alanında uygular. 1
13) Üretim ve sunum arasındaki tüm süreçleri bilerek gıda üretim sistemlerini denetler, olası bir sorunu tanımlayıp çözer. 1
14) Çay ve kahvenin tarihsel süreci ve farklı bölgelerdeki çeşitlerini açıklayarak çeşitli demleme/yapım tekniklerini uygular. 1
15) Satın alma ve stok yönetimi temel kavramlarını açıklayarak temel satın alma süreçlerini, tedarikçi seçimlerini ve prosedürlerini, stok çeşitlerini, stok değerleme yöntemlerini çalışma alanında uygular. 1
16) Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini, kültürünü ve üretim aşamalarını tanımlar. 1
17) Menü planlama ilkeleri doğrultusunda yiyecek-içecek maliyet analizi ve kontrolü, fiyatlandırması yaparak yeni menü geliştirir. 1
18) Mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır. 1
19) Gastronomi alanında hâkim olan terminolojiyi kullanarak mesleği ile ilgili kaynakları okuyup anlar. 1
20) Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır, korur. 1
21) Gastronominin sürdürülebilmesi için bilimsel çalışmalar yapar. 1

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Uygulama 14 14
Sınıf Dışı Ders Çalışması 5 15
Sunum / Seminer 4 4
Proje 2 4
Ödevler 5 10
Küçük Sınavlar 7 21
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 114