ITA401 İtalyanca IIIİstanbul Galata ÜniversitesiAkademik Programlar Gastronomi ve Mutfak SanatlarıÖğrenciler İçin Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ITA401
Ders İsmi: İtalyanca III
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 4
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. Elif Nur KARAMUK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Avrupa Ortak Dil Çerçevesinde A2 seviyesinin ilk adımını oluşturan bu derste amaçlanan öğrencilere bilinen günlük ifadeler ve basit cümleler ile dinleme-okuma-konuşma ve yazma) becerilerini kazandırmaktır.
Dersin İçeriği: Bu ders öğrencileri gündelik yaşam, tatil, aile, dış görünüş, karakter özellikleri, hobiler, güncel konu ve sorunlar, nesneleri ve kişileri karşılaştırma, çocukluk anılarını ifade etme konularında hazırlamak için oluşturulmuştur.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Öğrenciler aile, kıyafet ve ayakkabı alışverişi gibi günlük konuları içeren bir diyaloğu, geçmişteki durum ve alışkanlıklarına dair kısa açıklamaları, bir kişinin dış görünüşünü ve karakterini dile getiren ana özellikleri yavaş ve net konuşulduğunda takip edebileceklerdir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Öğrenciler kısa bir mektup ya da ileti, basit bir gazete makalesi ve röportaj metnini analiz edebileceklerdir.
2) Öğrenciler alışveriş ihtiyaçları, arzuları, çocukluk anıları ile ilgili soru ve cevapları, bir kişinin karakter ve fiziksel özellikleri ile ilgili düşünceleri konusunda iletişim kurabileceklerdir.
3) Öğrenciler dış görünüş ve kişilik, hobi, güncel konular ve sorunlar ile ilgili kısa not ve mesaj metinleri oluşturabileceklerdir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Öğrenciler aile bireylerini betimleme, nesneler ve mekânlar arasında karşılaştırma yapma, öğüt verme ve varsayımda bulunma, bir kişinin dış görünüşünü ve karakterini, kendileri ile arkadaşlarının fiziksel ve karakteristik özelliklerini karşılaştırma gibi konularda kendilerini ifade edebileceklerdir.
Öğrenme Yetkinliği
1) Dili kullanma ile ilgili özgüven elde eder ve kendini ifade edebilir, iletişim kurabilir.
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) ITL 201 Dersinin Öğrencilere Tanıtılması ve Ders Gereklilikleri. Aile bireylerini tanımlama , düğün hediyeleri ile ilgili konuşma. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
2) Konular: aile hakkında konuşma, bir fotoğrafı tanımlama, sahiplik ifade etme, düğün hediyeleri ile ilgili konuşma. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
3) Konular: aile hakkında konuşma, bir fotoğrafı tanımlama, sahiplik ifade etme, düğün hediyeleri ile ilgili konuşma. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
4) Konular: kıyafet tasviri, fikir ifade etme, karşılaştırma yapma, tavsiye verme, giysi bedeni ve ayakkabı numarası sorma ve satın alma. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
5) Konular: kıyafet tasviri, fikir ifade etme, karşılaştırma yapma, tavsiye verme, giysi bedeni ve ayakkabı numarası sorma ve satın alma. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
6) Konular: çocukluk anıları, geçmişin betimlemesi, bir konunun olumlu ve olumsuz yönlerini ele alma. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
7) Genel Tekrar - ARA SINAV
8) Konular: çocukluk anıları, geçmişin betimlemesi, bir konunun olumlu ve olumsuz yönlerini ele alma. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
9) Konular: çocukluk anıları, geçmişin betimlemesi, bir konunun olumlu ve olumsuz yönlerini ele alma. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
10) Konular: bir kişinin dış görünüşünü ve karaterini tasvir etme ve karşılaştırma yapma, rica etme ifadeleri, tavsiye verme, arzu ve istek bildirme, öneride bulunma ve fikir yürütme. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
11) Konular: bir kişinin dış görünüşünü ve karaterini tasvir etme ve karşılaştırma yapma, rica etme ifadeleri, tavsiye verme, arzu ve istek bildirme, öneride bulunma ve fikir yürütme. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
12) Konular: bir kişinin dış görünüşünü ve karaterini tasvir etme ve karşılaştırma yapma, rica etme ifadeleri, tavsiye verme, arzu ve istek bildirme, öneride bulunma ve fikir yürütme. Ders kitabı, Alıştırma kitabı, Çalışma kağıdı
13) Final sınavı öncesi genel tekrar
14) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Luciana Ziglio, Giovanna Rizzo NUOVO ESPRESSO I, Alma Edizione
Maria Bali, Giovanna Rizzo NUOVO ESPRESSO II, Alma Edizione

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

5

4

6

Program Kazanımları
1) Gastronomi bilimi içerisinde yer alan kavramları, akımları ve bilgileri tanımlar.
2) Yiyecek ve içecekleri tarih, ekonomi, güzel sanatlar, turizm, işletme ve mühendislik bilimleri ile geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında ilişkilendirerek değerlendirir
3) Yiyecek ve içecek kültürünün sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları ile gelişimini inceler.
4) Temel beslenme ilkelerini alanında uygulayarak sağlıklı ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıklı menü planlama, özel durumlara göre beslenme şekillerini tanımlar.
5) Gıdaların kimyasal yapılarını tanımlayarak gıda maddelerinde bulunabilecek kimyasal tehditleri belirler ve duruma uygun gıda muhafaza tekniklerini uygular.
6) Hijyen ve sanitasyon ile gıda güvenliği kavramlarını tanımlayarak temel gıda mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı tehlikeler ve hastalıkları açıklar.
7) Mutfakta ve yiyecek içecek işletmelerinde ortaya çıkabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını tanımlar, riskli ve tehlikeli durumlar karşısında temel ilk yardım ilkelerini uygular.
8) Gastronomi turizminin dünyadaki ekonomik değerini, yönetimini ve pazarlamasını inceleyerek tanımlar ve bölgesel kalkınma için proje geliştirir.
9) Yiyecek içecek sektörünün güncel durumuna bağlı olarak restoran işletmeleri için marka oluşturma, menü planlama, finansal yönetim süreçlerini yönetir.
10) Ulusal ve uluslararası mutfak kültürlerinin kavramlarını, tekniklerini tanımlayarak uygular ve geliştirir.
11) Dünyadaki çeşitli kültürlere ait ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlar ve sunar.
12) Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatlarını, yönetmeliklerini ve tebliğleri açıklayarak çalışma alanında uygular.
13) Üretim ve sunum arasındaki tüm süreçleri bilerek gıda üretim sistemlerini denetler, olası bir sorunu tanımlayıp çözer.
14) Çay ve kahvenin tarihsel süreci ve farklı bölgelerdeki çeşitlerini açıklayarak çeşitli demleme/yapım tekniklerini uygular.
15) Satın alma ve stok yönetimi temel kavramlarını açıklayarak temel satın alma süreçlerini, tedarikçi seçimlerini ve prosedürlerini, stok çeşitlerini, stok değerleme yöntemlerini çalışma alanında uygular.
16) Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini, kültürünü ve üretim aşamalarını tanımlar.
17) Menü planlama ilkeleri doğrultusunda yiyecek-içecek maliyet analizi ve kontrolü, fiyatlandırması yaparak yeni menü geliştirir.
18) Mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır.
19) Gastronomi alanında hâkim olan terminolojiyi kullanarak mesleği ile ilgili kaynakları okuyup anlar.
20) Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır, korur.
21) Gastronominin sürdürülebilmesi için bilimsel çalışmalar yapar.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Gastronomi bilimi içerisinde yer alan kavramları, akımları ve bilgileri tanımlar. 1
2) Yiyecek ve içecekleri tarih, ekonomi, güzel sanatlar, turizm, işletme ve mühendislik bilimleri ile geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında ilişkilendirerek değerlendirir 1
3) Yiyecek ve içecek kültürünün sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları ile gelişimini inceler. 1
4) Temel beslenme ilkelerini alanında uygulayarak sağlıklı ve dengeli beslenme, besin öğeleri ve besin grupları, sağlıklı menü planlama, özel durumlara göre beslenme şekillerini tanımlar. 1
5) Gıdaların kimyasal yapılarını tanımlayarak gıda maddelerinde bulunabilecek kimyasal tehditleri belirler ve duruma uygun gıda muhafaza tekniklerini uygular. 1
6) Hijyen ve sanitasyon ile gıda güvenliği kavramlarını tanımlayarak temel gıda mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı tehlikeler ve hastalıkları açıklar. 1
7) Mutfakta ve yiyecek içecek işletmelerinde ortaya çıkabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını tanımlar, riskli ve tehlikeli durumlar karşısında temel ilk yardım ilkelerini uygular. 1
8) Gastronomi turizminin dünyadaki ekonomik değerini, yönetimini ve pazarlamasını inceleyerek tanımlar ve bölgesel kalkınma için proje geliştirir. 1
9) Yiyecek içecek sektörünün güncel durumuna bağlı olarak restoran işletmeleri için marka oluşturma, menü planlama, finansal yönetim süreçlerini yönetir. 1
10) Ulusal ve uluslararası mutfak kültürlerinin kavramlarını, tekniklerini tanımlayarak uygular ve geliştirir. 1
11) Dünyadaki çeşitli kültürlere ait ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlar ve sunar. 1
12) Ulusal ve uluslararası gıda mevzuatlarını, yönetmeliklerini ve tebliğleri açıklayarak çalışma alanında uygular. 1
13) Üretim ve sunum arasındaki tüm süreçleri bilerek gıda üretim sistemlerini denetler, olası bir sorunu tanımlayıp çözer. 1
14) Çay ve kahvenin tarihsel süreci ve farklı bölgelerdeki çeşitlerini açıklayarak çeşitli demleme/yapım tekniklerini uygular. 1
15) Satın alma ve stok yönetimi temel kavramlarını açıklayarak temel satın alma süreçlerini, tedarikçi seçimlerini ve prosedürlerini, stok çeşitlerini, stok değerleme yöntemlerini çalışma alanında uygular. 1
16) Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini, kültürünü ve üretim aşamalarını tanımlar. 1
17) Menü planlama ilkeleri doğrultusunda yiyecek-içecek maliyet analizi ve kontrolü, fiyatlandırması yaparak yeni menü geliştirir. 1
18) Mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır. 1
19) Gastronomi alanında hâkim olan terminolojiyi kullanarak mesleği ile ilgili kaynakları okuyup anlar. 1
20) Mutfak ile ilgili fiziksel ortamı planlar; ekipmanları, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır, korur. 1
21) Gastronominin sürdürülebilmesi için bilimsel çalışmalar yapar. 1

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Soru cevap/ Tartışma
Web Tabanlı Öğrenme

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Uygulama 14 14
Sınıf Dışı Ders Çalışması 6 18
Sunum / Seminer 4 12
Proje 2 4
Ödevler 4 8
Küçük Sınavlar 7 21
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 120